Ziekte van Graves/Basedow
Home » Behandelmethodes » Kruiden ter aanvulling

Ik vermeld hier kruiden die kunnen helpen bij de ziekte van Graves. Lees dit met de nodige voorzichtigheid - ik ben geen arts, fytotherapeut of op een andere manier medisch onderlegd. Ik wil met deze pagina niet de indruk wekken dat met kruiden de ziekte van Graves "genezen" kan worden, het is tenslotte een auto=immuunziekte. Dus wees voorzichtig en vraag je arts of andere gezondheid specialisten of je kunt aanvullen met kruiden.

NB: KRUIDEN ZIJN GEEN VERVANGING VAN DE MEDICIJNEN!!!

 

Kurkuma (met zwarte peper!)

De heilzame stofjes in kurkuma heten curcuminoïden. De belangrijkste curcuminoïde is curcumine.

In Azië, en dan vooral in India, is allang bekend dat deze stofjes gezonde eigenschappen hebben. Kurkuma wordt daar al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende gezondheidsproblemen zoals eczeem, candida, reumatoïde artritis, atherosclerose en gebitsproblemen.

Wat ze in Azië al heel lang weten heeft de wetenschap inmiddels onderzocht [1]. De resultaten van die onderzoeken zijn erg indrukwekkend.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat te veel bewerkt voedsel en suikers kleine chronische ontstekingen kunnen veroorzaken in ons lichaam. Zo klein dat ze onopgemerkt blijven, maar na een tijdje wel schade aanrichten [2].

Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden [3, 4].

Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap van kurkuma, want ontstekingen spelen een belangrijke rol in bijna alle chronische ziekten zoals auto-immuunziekten, hersenaandoeningen en zelfs kanker [5].

Er zijn ook kurkuma supplementen te koop waarmee je jouw gezondheid kan boosten. Lees vooraf wel goed de bijsluiter en check of er ook zwarte peper in het supplement zit.

1.Kurkuma tegen Alzheimer

Kurkuma is een prima middel om het geheugen aan te scherpen. In de V.S. heeft de Linus Pauling Institute (LPI) ontdekt dat geelwortel preventief werkt tegen de ziekte van alzheimer. Dit is een ziekte van de hersenen die ontstaat door de vorming van klonteringen van oligomeren. Dit vormt een soort plaque, amyloïde genaamd, in de hersens wat uiteindelijk leidt tot alzheimer, tenminste dat is een redenering; sommige wetenschappers zeggen dat amyloïde niks te maken heeft met alzheimer. De onderzoekers van het LPI ontdekten dat kurkumine, een werkzame stof in kurkuma, ervoor zorgt dat de plaque minder wordt opgebouwd.


2.Kurkuma tegen chronische ontsteking

Volgens een report uit de ´International Journal of Biochemistry and Cell Biology´ uit 2009 vermindert kurkuma de kans dat ingewanden ziek worden ten gevolge van een ontsteking. Ontstekingen zijn normaal gesproken een afweerreactie van het lichaam. Het zorgt dat er meer witte bloedcellen in het lichaam worden aangemaakt die de oorzaak van de infectie bestrijden. Echter kan het zo zijn dat als de ontsteking te lang duurt er andere lichaamsdelen ziek worden van de ontsteking. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot nierziekte, astma, hoge bloeddruk, slijmbeursontsteking, artritis, dikke darmontsteking(colitis) en ontstekingen van het hartspierweefsel(myocarditis).Ik heb zelf ontdekt dat ik door het innemen van Kurkuma (pillen) minder pijn in mijn handen heb. Vergeet ik het een keer, dan beginnen mijn handen weer pijn te doen. Ik ben nog maar een korte tijd bezig, maar het voelt beter.

 

3 en 4..Geelwortel: immuunsysteembooster

Kurkumina, de werkzame stof in geelwortel, kan al in hele kleine doses de antilichamen activeren zodat het immuunsysteem sterker wordt. Een gram of 2 verse geelwortel helpt om vrije radicalen in het lichaam onschadelijk te maken. Zowel het verse kruid, het droge kruid als het supplement hebben dit effect.


5.Kurkuma gaat kanker tegen

Leukemie, lymfeklierkanker, maagkanker, baarmoederhalskanker, borstkanker, longkanker, hoofd- en nekkanker en huidkanker worden tegen gegaan met het eten van het kruid of als voedingssupplement. Wanneer de diagnose kanker is gesteld is het eten wellicht niet meer goed genoeg. Dan wordt geadviseerd tot veel hoger geconcentreerde supplementen over te gaan. Deze kunnen prima als aanvulling bij een dieet ná de chemokuur. De site ´Do´s en don´ts tijdens een chemokuur geeft aan dat supplementen tegen kanker zeer goed werkzaam zijn. Naast kurkuma als supplement kun je ook melatonine en resveratrol gebruiken als voedingssupplementen tegen kanker.

Citroenmelisse

Naamgeving citroenmelisse

In het Latijn heet deze plant Melissa Officinalis. Melisse betekent ´honingbij´. De bloemetjes bevatten nectar in ruime mate; waardoor het een bij honingbijen geliefde plant is. Officinalis betekent: uit de werkplaats van de apotheker. Alle kruiden die het woord ´officinalis´ in hun Latijnse, botanische naam hebben werden van oudsher gerekend tot de belangrijkste geneeskruiden. De toevoeging citroen werd eraan gegeven omdat dit kruid naar citroen ruikt en smaakt. In het Nederlands heeft citroenmelisse vele volksnamen: melisse, melis, citroenkruid, citroenplant, limoenkruid, bijenkruid, bijenblad, balsem, honingkruid, vrouwenkruid, melis, palingkruid, apiastrum en hartenlust

Citroenmelisse, goed voor hoofd en hart

 • Citroenmelise wordt een fytotranquillizer genoemd omdat het gestresste, angstige en onrustige mensen kalmeert. Het werkt op het lymbisch systeem van de hersenen. Het is licht slaapbevorderend en als je er teveel van neemt werkt het narcotisch. Het revitaliseert het zenuwstelsel, vrolijkt op, werkt opbeurend, en stabiliseert emoties. Door de vrijstelling van acetylcholine wordt het denkvermogen en het geheugen verbetert. Het is aldus een psychisch stimulerend kruid. Daarnaast stimuleert het de parasymphaticus. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat de organen reguleert. Volgens natuurgeneeskundigen vloeien ziekten voort uit een verstoring van de balans tussen het parasympathische zenuwstel en het autonome zenuwstelsel. Behalve de hersenen kalmeert citroenmelisse een ander belangrijk denkorgaan bij de mens: het hart. Het vertraagt de hartslag, werkt bloedvatverwijdend en verlaagt de bloeddruk. Hiervoor zijn met name etherische olién zoals eugenol, linalol, geranial, citral en limoneen verantwoordelijk. Al deze geneeskrachtige eigenschappen zijn een aanleiding voor fytotherapeuten om het te kunnen voorschrijven bij: Overspanning, zenuwachtigheid, stress, prikkelbaarheid,
 • Slapeloosheid door stress, slapeloosheid door nervositeit,
 • ADHD, rusteloosheid bij kinderen,
 • Melancholie, neerslachtigheid, depressiviteit,
 • Overdreven emotiviteit, humeurigheid,
 • Nachtmerries, angsten, paniek, examenvrees,
 • Verminderd geheugen, intellectuele vermoeidheid,
 • Nerveuze hartkloppingen,
 • Hoge bloeddruk,
 • Spanningshoofd-, oor- en tandpijn, stress gerelateerde migraine
 • Menstruatiekrampen omdat het krampopheffend werkt op de baarmoeder en het de baarmoeder harmoniseert,
 • Uitblijvende menstruatie omdat het een emmenagoog is; een menstruatiebevorderend middel,
 • Overactieve schildklier daar het fenolzuur rozemarijnzuur en de flavonoïde luteoline aanwezigheid van TSH, het schildklier activerend hormoon, verlaagt,
 • Virale (herpes)infecties omdat geranial, citrol en luteoline-7-glycosiden antivirale eigenschappen hebben,
 • Aderverkalking, door de vele antioxidanten en het bloedverdunnende effect.


Consulteer de fytotherapeut

 • Wie citroenmelisse als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut!

 

 

L-carnitine

L-Carnitine, heeft een belangrijke functie, wordt aangemaakt in de lever door de aminozuren methionine en lysine.

Oude studies bij dieren en ongeblindeerde studies bij een paar hyperthyroïde patiënten suggereerden dat L -carnitine een perifere antagonist is van de werking van schildklierhormoon in ieder geval in sommige weefsels. Deze conclusie werd bevestigd door onze recente observatie dat carnitine het binnendringen van schildklierhormoon in de kern van hepatocyten, neuronen en fibroblasten remt. In de gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde 6 maanden durende studie die hier werd gerapporteerd, beoordeelden we of 2 of 4 g/d orale L-carnitine in staat waren om zowel omgekeerde als negen hyperthyreoïdie gerelateerde symptomen te voorkomen/minimaliseren. We evalueerden ook veranderingen op negen schildklierhormonengevoelige biochemische parameters en op de dichtheid van de wervels en heupen (botmineraaldichtheid). Vijftig vrouwen onder een vaste TSH-onderdrukkende dosis L -T(4) voor alle 6 maanden werden willekeurig toegewezen aan vijf groepen van elk 10 proefpersonen. Groep 0 geassocieerde placebo gedurende 6 maanden; groepen A2 en A4 begonnen placebo (eerste bimester) te associëren, vervangen door placebo met 2 of 4 g/d carnitine (tweede bimester), en keerden vervolgens terug naar de associatie met placebo. Groepen B2 en B4 begonnen 2 en 4 g/d carnitine te associëren voor de eerste twee bimesters, en vervingen vervolgens carnitine door placebo (derde bimester). Symptomen en biochemische parameters verslechterden in groep 0. In groep A verslechterden de symptomen en biochemische parameters tijdens de eerste bimester, keerden ze terug naar de basislijn of namen ze minimaal toe tijdens de tweede bimester (behalve osteocalcine en urine OH-proline), en verslechterden opnieuw in de derde bimester. In groep B verergerden de symptomen en biochemische parameters (behalve osteocalcine en OH-proline in de urinewegen) niet of zelfs maar beter in de eerste 4 maanden; ze verergerden in de derde bimester. In zowel de A- als de B-groep waren de twee doses carnitine even effectief. Aan het einde van het onderzoek nam de botdichtheid in de groepen B en A (B > A) toe. Concluderend, L-carnitine is effectief in het omkeren en voorkomen van symptomen van hyperthyreoïdie en heeft een gunstig effect op de botmineralisatie. Omdat hyperthyreoïdie de lichaamsafzettingen van carnitine uitput en omdat carnitine geen toxiciteit, teratogeniteit, contra-indicaties en interacties met geneesmiddelen heeft, kan carnitine klinisch bruikbaar zijn.

 

Koninginne gelei: er  is bewijs dat koninginnegelei capsules kunnen helpen met het reduceren van de antistoffen. [...https://www.researchgate.net/publication/6482978_The_Effects_of_Royal_Jelly_on_Autoimmunity_in_Graves%27_Disease]

 

Quercetine met bromelaïne

Wat is quercetine?

Natuurlijke quercetine is een plantaardige stof die in bepaalde soorten planten, vruchten en groente wordt gevonden. Quercetine is vaak verantwoordelijk voor het geven van de rode kleur aan planten, bloemen, fruit en groenten. De kleur van bijvoorbeeld appels en rode uien wordt door quercetine veroorzaakt. Quercetine is onderdeel van een groep van plantaardige stoffen die bekend staan als flavonoïden. De meeste flavonoïden zijn tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor de kleuring van een plantaardig product. Quercetine is goed te combineren met andere antioxidante flavonoïden:rutine en met vitamine C.

Hoe krijg ik quercetine binnen?

Quercetine kunt u op twee manieren binnen krijgen. De meest gangbare manier is door het eten van groente en fruit die bepaalde hoeveelheden van deze stof bevatten. Een andere manier is om het in capsule- of pilvorm in te nemen.

Bromelaïne: Bromelaïne is een verzamelnaam voor een groep van enzymen. Bromelaïne wordt gevonden in zowel de vrucht als de stengels van de ananasplant (Ananas comosus). De stengels bevatten de sterkst mogelijke concentratie van deze eiwitsplitsende enzymen.

Er is bewijs dat quercetine met bromelaïne supplementen helpen bij de oogziekte van Graves. De studie ging alleen over quercetine, en houdt in gedachten dat bromelaïne de werking van quercetine vergroot. Deze combinatie werkt ook goed bij de ongewoonlijke histamine reactie van Graves. (Het komt af en toe voor dat je opeens, vanuit het niets, heel plotseling sterk reageert op muggebulten of zonnebrand of een acute allergie, dat hoort bij Graves – en dan kan deze combinatie goed werken)

(http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0026261

 

(kruipend) zenegroen

Van kruipend zenegroen wordt de hele plant gebruikt voor medicinale toepassingen. In kruipend zenegroen zitten glycosiden zoals diterpenoïde glycosiden, aliphatide alcohol glycosiden en ecdysteroïden. Verder bevat het looistoffen of tanninenflavonoïden, anthocyanidinen zoals delfinidine en cyanidine, oligosachariden, etherische oliënsaponinen of zeepstoffen en mineralen. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende werking. Met name teupolioside in deze geneesplant is een antioxidant.

 

In 2011 heeft een Nieuw Zeelands bedrijf patent aangevraagd op een haargroeibevorderend middel op basis van kruipend zenegroen.


Zenegroen bij mond- en keelholteproblemen

Zenegroen wordt van oudsher gebruikt bij mond- en keelholteontstekingen. Je gebruikt hiervoor een gorgeldrank. Je kunt een thee van de plant trekken. Om een thee te maken kun je een theezakje vullen met gedroogd kruid. Bij elke theespeciaalzaak is een pakje theezakjes te koop waarin je losse thee kunt zetten. Wanneer je de thee extra sterk wilt maken laat je hem 12 minuten trekken. Na het afkoelen van de thee kun je ermee gorgelen.


Wonden

Als je in de natuur een wond hebt opgelopen zonder dat je een EHBO-doos bij je hebt, kun je de bladeren van kruipend zenegroen gebruiken om de bloedende wond te deppen en te verbinden als een pleister. Het is mogelijk om de bladeren tot een pulp te kauwen en deze op de wond te doen. Verder kun je een zalf van de bladeren maken, bijvoorbeeld in combinatie met honing. Op deze manier verkrijg je een wondhelende zalf. Honing heeft eveneens wondhelende eigenschappen.

Volgens sommige natuurgeneeskundigen kunnen de rustgevende kwaliteiten van zenegroen helpen bij mensen die van hun alcoholisme af wille komen.

Diarree

Een thee van ajuga reptans oftewel kruipend zenegroen kan worden gebruikt om diarree mee te verhelpen. Dat komt vooral door de samentrekkende werking van deze plant. Verder brengt het rust in het lichaam, ook in de darmen. Ook voorkomt het dat de darmen al te veel gaan samentrekken. Het is een rustgevend (sedatief) kruid.

 

In het algemeen is het goed om elk geneeskruid nooit langer dan vier of vijf weken te gebruiken. Als je iets langer wilt gebruiken, overleg dan met een natuurgeneeskundige of fytotherapeut.Werking op de schildklier

Kruipend zenegroen heeft een werking op de schildklier. Als je deze plant vaak wilt gebruiken en je hebt een schildklierprobleem, treedt dan in overleg met een fytotherapeut of natuurgeneeskundige. Het kan de hormoonniveauus die de schildklier produceert verlagen en kan daarom worden ingezet bij een verhoogde schildklierwerking. Deze toepassing valt echter niet onder de categorie ´zelfhulp´; de hulp van een professional is aanbevolen.