In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Titratie kan op twee manieren

  Twee manieren

  Titratie kan toegepast worden op twee manieren: een waarbij gekeken wordt naar de FT4, en de TSH wordt ahw verwaarloosd en de andere manier is dat de FT4 onder de 10 wordt gedwongen om ahw de TSH te laten reageren.Beide manieren kunnen goed uitgevoerd worden,

  Methode 1 (FT4): hierbij wordt puur en alleen gekeken naar de hoogte van de FT4, mocht-ie een beetje laag worden, dan wordt daar al op gereageerd door een lagere dosis strumazol/PTU. Hierbij blijft de TSH lang onderdrukt en het duurt erg lang voordat de TSH reageert . De meeste artsen vinden dit vaak een fijnere methode, voor de patient kan dat ook goed gaan, want er wordt heel voorzichtig geremd.

  Methode 2: hierbij wordt de schildklier door strumazol/PTU zodanig geremd dat de FT4 tot onder de referentiewaarde wordt gedwongen. Hierop reageert de TSH. Dit gebeurt meestal in de eerste 3-6 maanden, waarbij dan door steeds lagere strumazol dosis de schildklier gemanaged wordt om eerst de balans te vinden en daarna wordt de dosis strumazol afgebouwd tot een lage dosis, waarmee je dan verder kunt naar anderhalf jaar/twee jaar

  Methode 1: omdat het heel langzaam gaat en omdat je je goed blijft voelen, is het lichamelijk niet aan te voelen wanneer een verandering nodig is. Nadeel is dat het heel lang kan duren en dat de waardes te veel schommelen (vanwege de angst om een lage FT4 te creëren). Ook hou je je TSH langer onderdrukt, wat niet zo goed is voor je hart en voor je botten (kans op osteoporose). Dokters zijn vaak bang dat een te lage FT4 voor schade zal zorgen, maar ze vergeten gemakshalve dat een langdurige lage TSH ook schadelijk is. Artsen vinden dit vaak een fijnere methode omdat het voor hun makkelijker is.

  Methode 2 kan cru aanvoelen, maar hier wordt de Ft4 naar beneden gedwongen, waarbij je je soms enkele weken enorm moe kan voelen en hierbij is het de kunst (en dus noodzaak om vaak te prikken) om niet hypo te worden maar door het gericht afbouwen van de dosis strumazol kun je ahw zelf aanvoelen wanneer het voor jou goed voelt, zodat je je eigen optimale waardes weet (of soms bij benadering). De methode werkt sneller, minder schommelingen en je kunt gericht gaan afbouwen aan de hand van de waardes.