In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Titratie

  Overgenomen met toestemming van de titratiepagina op Facebook:

  Wat is titratie? Even in het kort: Titratie is het afremmen van de schildklier met een lage dosis remmer(Strumazol of PTU). De meest gangbare behandeling is (nu nog) block&replace. Daarbij leg je met een hoge dosis schildklierremmer de schildklier helemaal stil. Omdat je niet zonder schildklierhormoon kan leven, moet je hormoon bijslikken (Thyrax, Euthyrox bijv). Je slikt dus dubbele medicatie….en dit doe je minimaal 1 jaar alvorens je stopt met de medicatie.Dit om de autoimmuun te laten uitblussen. Bij titratie ga je op het moment dat je schildklier bijna stilligt, de dosis aan de hand van je bloedwaardes langzaam afbouwen. Je gaat dus steeds iets minder remmen, waardoor je schildklier steeds ietsje meer hormoon kan produceren. Dan is het even zoeken naar de balans (net genoeg remmen, zodat je schildklier de goede hoeveelheid hormoon maakt) en dit mét die lage dosis remmer hou je dan ook minimaal een jaar vol. Doordat je bij titratie maar zo weinig medicatie slikt heb je ook nauwelijks bijwerkingen. Veel fijner dus. De meeste artsen geven, jammer genoeg, titratie nog niet als optie, vaak weten ze er te weinig van af(en willen dat niet toegeven). Soms hebben ze geen zin om zich er in te verdiepen en zeggen dan maar dat je met titratie teveel schommelingen zou hebben. Dat is NIET waar: als de titratie goed wordt uitgevoerd heb je juist minder schommelingen! Wél moet je gedurende de paar maanden van het afbouwen van de dosis iedere 3 á 4 weken prikken en dát vinden artsen vaak lastig. Jammer want met titratie bereik je op een fijne en patiëntvriendelijke manier een heel goed resultaat! Vraag er dus om bij je arts als titratie je aanspreekt! En vraag hier álles wat je weten wilt…..samen staan we sterk! Ik krijg natuurlijk heel veel vragen over medicatie….ik probeer als ervaringsdeskundige adviezen te geven, maar ik ben natuurlijk geen arts, dus overleg of bespreek het altijd even met je internist/endocrinoloog. Ik kan je het zetje in de goede richting geven….je het inzicht geven, maar je arts moet er altijd bij betrokken worden! Wie weet heeft dat ook nog een positief effect op het inzetten van titratie in de toekomst 😜 We gaan ervoor! Titratie verdient namelijk een volwaardige plaats in schildklierland!

  En ga je echt voor titratie en wil je arts het niet? Zoek dan een andere arts die wél achter titratie staat en dit goed kan toepassen….Het is nl jóúw lijf en moet jij moet er een goed gevoel bij hebben.

  Wat kan een reden zijn om voor titratie te kiezen??
  -Door mister Graves wordt je schildklier opgejaagd. Eigenlijk is er niks mis met je schildklier…hij gaat alleen te snel. Waarom dan een jaar lang dat ding uitschakelen (en synthetisch hormoon slikken) als hij eigenlijk zélf nog prima hormoon produceert?
  – titratie is veel vriendelijker voor je schildklier én voor je héle lijf! Bij 1 jaar block&replace slik je ongeveer:11.000 milligram Strumazol en 36.500 microgram hormoon

  Bij 1 jaar titratie slik je ongeveer:
  3.000 mg Strumazol en verder niks!!!!
  Tel uit je winst.


  -Doordat je maar zo weinig medicatie slikt heb je ook véél minder of géén bijwerkingen.
  – Als je stopt met de medicatie bij block&replace gebeurt dat meestal “cold turkey”….in één keer. Voor je schildklier een enorme opgave. Die heeft een jaar stilgelegen en opeens wordt er van hem verwacht dat ie alles weer zelf doet.
  Bij titratie bouw je af naar een hele lage dosis, waar je het jaar mee afmaakt. Je schildklier mag dat hele behandeljaar zélf meedoen en hormoon produceren. Met die lage dosis Strumazol (meestal 2,5 mg of nóg minder) doet je schildklier het eigenlijk al helemaal op eigen kracht. Als je dán stopt is de overgang nauwelijks merkbaar. Véél fijner voor je schildklier dus.
  -In tegenstelling tot wat artsen beweren heb je met titratie (mits ie correct wordt uitgevoerd) veel minder last van schommelingen. Je zit sneller op goede waardes en je werkt met maar 1 medicijn, wat je dmv finetuning (wat vaker prikken) langzaam afbouwt aan de hand van je bloedwaardes.
  Dat vereist iets meer werk van je arts (je moet totdat je op de laagste dosis zit iedere 4 weken prikken en je arts moet wat meer nadenken). Dit is vaak de reden dat artsen titratie niet eens aanbieden als optie……platleggen en hormoon erin is véél makkelijker én bekend!
  – Dan is er vorig jaar een onderzoek afgerond naar langdurige titratie met lage dosis, met spectaculair resultaat. Er is dus bewezen dat als je een paar jaar doorgaat met het slikken van de minimale dosis Strumazol, de kans op recidive aanzienlijk wordt verkleind. En dat is geweldig!
  Ik heb ook op de Amerikaanse titratiesite gelezen dat nodussen zelfs verdwijnen met deze methode. Bij de beheerster van deze groep zijn 9 nodussen verdwenen!!
  Ik ga dit hoogstpersoonlijk uittesten…ik heb er namelijk 2 en ga nu voor “long term titration” Wordt vervolgd……
  Titratie rukt op! En daar ben ik zo ontzettend blij mee, ik heb er keihard voor geknokt (en nog steeds).
  Natuurlijk is het niet zaligmakend (was dat maar zo). Bij sommige patiënten slaat t niet aan, lukt t niet om stabiel te worden…..dat kan natuurlijk en dat is hartstikke jammer.
  Maar bij héél veel patiënten gaat t super! Velen die overstappen van block&replace naar titratie voelen zich zóveel beter…..zo fijn.
  Titratie kan je zonder probleem meerdere keren achter elkaar doen, dus bij een recidive gewoon weer beginnen met Strumazol – vaak kan je dan met een lagere dosis starten!
  Velen krijgen bij recidive door hun arts de keuze: óf de slok óf operatie. Denk dan eens aan titratie…..ik vind het nog steeds heel kwalijk dat de artsen dit 9 van de 10 keer NIET als 3e optie aanbieden!!
  Veel werk nog aan de winkel dus! We blijven knokken voor een volwaardige acceptatie van deze geweldige behandelmethode # #
  Brigitte Baljé

  Uit het  onderzoek van dr Azizi

  Hij vatte zijn onderzoek samen met deze zin: Langdurig, laag gedoseerde methimazol gebruik voor 60-120 maanden is een veilige en effectieve behandeling voor Graves patienten, die lijden aan een overactieve schildklier en het wordt vergezeld met een hogere remissie ratio dan de gebruikelijke 18-24 maanden behandeling met methimazol(strumazol/thiamazol). Dit betekent dus dat als je langetermijntitratie toepast…..je een jaar of 4 á 5 moet doorgaan met het slikken van de laagste dosis strumazol (2,5 Mg per dag of nóg minder) je véél minder kans hebt dat de ziekte van Graves terugkomt.
  Laat wél af en toe even je leverwaardes meeprikken).
  Deze langetermijntitratie staat nu net in de richtlijnen van 2018 vermeld ondanks dat het onderzoek nog maar recentelijk is afgerond – dus je kunt vragen of titratie toegepast kan worden.

  aanbevelingen 2018 europese richtlijnenWord – 16.1 KB 349 downloads

  Download