In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Voeding

  In het algemeen is het niet noodzakelijk een speciaal dieet te volgen als je de ziekte van Graves hebt. Zorg wel voor voedsel met een hoge voedingswaarde en (veel) proteïne, dit omdat Graves op de spieren werkt.

  Enkele voedingsmiddelen zijn echter aan te raden en sommige voedingsmiddelen zijn af te raden omdat ze werken op de schildklier. Omdat de ziekte van Graves een auto-immuun ziekte is, vermijd het eten waar jij een allergische reactie op krijgt. Zelfs een milde reactie op een voedsel allergeen kan ervoor zorgen dat de antistoffen omhoog gaan, wat eventueel ook nog de symptomen kan verergeren.

  Voedingsmiddelen om te eten als u hyperthyreoïdie heeft

  Voedingsmiddelen met een laag jodiumgehalte

  Het mineraal jodium speelt een belangrijke rol bij het maken van schildklierhormonen. Een dieet met een laag jodiumgehalte helpt de schildklierhormonen te verminderen. Een theelepel jodiumhoudend zout geeft u 284 microgram jodium. Zeevruchten hebben de meeste jodium. Slechts 1 gram zeewier bevat 2 milligram jodium. De aanbevolen dosis jodium is ongeveer 1,1 milligram per dag. Een dieet met een laag jodiumgehalte vereist nog minder.

  Voeg deze voedingsmiddelen toe aan uw dagelijkse voeding:

  – niet-gejodeerd zout

  – koffie of thee (zonder melk of creamers op basis van melk of zuivel of soja)

  – eiwitten

  – vers of ingeblikt fruit

  – ongezouten noten en notenboter

  – zelfgebakken brood of brood gemaakt zonder zout, zuivel en eieren

  – popcorn met niet-gejodeerd zout

  – haver

  – aardappels

  – esdoornsiroop

  Kruisbloemige groenten

  Cruciferous groenten en andere soorten kunnen uw schildklier  goed stoppen met het gebruik van jodium. Ze kunnen gunstig zijn voor hyperthyreoïdie: Maar, neem ze niet meer dan 1x per week.

  – bamboescheuten

  – paksoy

  – broccoli

  – Spruiten

  – bloemkool

  – collard greens

  – boerenkool

  – mosterd

  – koolraap

  Mineralen en vitaminen die belangrijk zijn:

  Verschillende voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van de schildklier en om de productie van schildklierhormoon in evenwicht te brengen.

  Ijzer

  IJzer is belangrijk voor vele vitale lichaamsfuncties, waaronder de gezondheid van de schildklier. Dit mineraal is nodig voor bloedcellen om zuurstof naar elke cel in uw lichaam te brengen. Lage niveaus van ijzer zijn gekoppeld aan hyperthyreoïdie. Krijg overvloed van ijzer in uw dieet met voedsel zoals:

  – gedroogde bonen

  – groene bladgroenten

  – linzen

  – dopvruchten

  – gevogelte, zoals kip

  – rood vlees

  – zaaigoed

  – granen

  Selenium

  Seleniumrijk voedsel kan helpen om de schildklierhormoonspiegels in evenwicht te brengen en uw schildklier te beschermen tegen ziekten. Selenium helpt celbeschadiging te voorkomen en houdt uw schildklier en andere weefsels gezond. Selenium (in de vorm van paranoten) helpt mij om mijn ogen enigszins “goed” te houden – ik gebruik de noten bijna iedere dag (4 stuks), ik merk het ook als ik het een poosje niet heb genomen: steken en drukkende pijn in mijn ogen.

  Goede voedselbronnen van selenium zijn onder andere:

  – Paranoten (niet meer dan 3 – 5 stuks per dag!!)

  – couscous

  – chia zaden

  – paddenstoelen

  – thee

  – vlees, zoals rundvlees en lamsvlees

  – rijst

  – haverzemelen

  – gevogelte,

  – zonnebloempitten

  Zink

  Zink helpt u om voedsel te gebruiken als energiebron. Dit mineraal houdt ook uw immuunsysteem en schildklier gezond. Voedselbronnen van zink zijn onder andere:

  – rundvlees

  – kikkererwten

  – cacaopoeder

  – cashewnoten

  – paddenstoelen

  – pompoenpitten

  – lamsvlees

  Calcium en vitamine D

  Hyperthyreoïdie veroorzaakt zwakke en broze botten. Botmassa kan worden hersteld met een behandeling. Vitamine D en calcium zijn nodig voor de opbouw van gezonde botten.

  Calciumrijke voedingsmiddelen omvatten:

  – spinazie

  – collard greens (snijmoes)

  – witte bonen

  – boerenkool

  – okra

  – calciumverrijkt sinaasappelsap

  – amandelmelk

  – calciumverrijkte granen

  – pruimen, vijgen

  Vitamine D is te vinden in deze laag-jodium houdende voedingsmiddelen:

  – vitamine D-verrijkt sinaasappelsap

  – met vitamine D verrijkte granen

  – runderlever

  – paddenstoelen

  Gezonde vetten

  Vetten die afkomstig zijn van heel voedsel en grotendeels onbewerkt zijn, kunnen helpen ontstekingen te verminderen. Dit helpt de gezondheid van de schildklier te beschermen en schildklierhormonen in evenwicht te brengen. Niet-zuivel vetten zijn belangrijk in een dieet met een laag jodiumgehalte. Deze omvatten:

  – lijnzaadolie

  – olijfolie

  – avocado-olie

  – kokosolie

  – zonnebloemolie

  – saffloerolie

  – avocado

  – ongezouten noten en zaden

  Kruiden

  Sommige specerijen en kruiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen om de schildklierfunctie te helpen beschermen en in evenwicht te brengen. Voeg smaak en een dosis antioxidanten toe aan uw dagelijkse maaltijden:

  – kurkuma

  – groene pepers

  – zwarte peper

  Wat te vermijden!

  Jodium

  In het begin, als je net de diagnose hebt gekregen van de ziekte van Graves en je waardes (FT4) torenhoog zijn, vermijd je de inname van jodium. Jodium zit in zuivelproducten, eieren, cranberries,  gejodeerd zout, zeevis (en alles wat uit de zee komt), neem geen kelp (vaak te vinden in multivitamines) of oesterkalk of kalktabletten, geen levertraan.  Waarom vraag je je af? Jodium heb je nodig om schildklierhormoon te maken, maar vooral in het begin heb je teveel hormoon (je FT4) en dan is het aan te raden om geen tot nauwelijks jodium in te nemen. Als je niet zeker weet of iets jodium bevat, kijk op de website https:// fineli.fi  klik op English en dan kun je kijken bij de “minerals” of het voedingsmiddel iodide (=jodium) bevat. Doe dit niet langer dan een maand, daarna zorg je dat je iets van 50 mcg per dag binnenkrijgt. (Daar kun je mee spelen, de ene dag iets meer, de andere dag iets minder) Na een poosje merk je ook zelf wat het effect van enkele gebakken visjes of enkele melkchocoladerepen kunnen zijn. Ik schrijf hier bij, kunnen zijn. Sommige mensen merken niets als ze teveel jodium nemen en sommigen dus wel. Ik merk het doordat ik meer hotflashes heb (vooral ’s nachts en meer slapeloosheid – en klaar wakker zijn ondanks de slapeloosheid)

  Vermijd de volgende vis en schaal- en schelpdieren of additieven:- vis, zeewier, garnalen, krabben, kreeft, sushi
  carrageen, agar-agar, algen, alginaat, nori, kelp
  Vermijd andere voedingsmiddelen met een hoog jodiumgehalte, zoals:
  – melk en zuivel, kaas, eidooiers, gejodeerd zout, gejodeerd water, sommige voedingskleurstoffen

  Sommige medicijnen bevatten ook jodium. Deze omvatten:
  – amiodaron (Nexterone)
  – hoestsiroop
  – medische contrastkleurstoffen
  – kruiden- of vitaminesupplementen

  Nitraten
  Chemische stoffen genaamd nitraten kunnen ervoor zorgen dat je schildklier te veel jodium opneemt. Dit kan leiden tot een vergrote schildklier en hyperthyreoïdie.
  Nitraten komen van nature voor in sommige voedingsmiddelen. Verwerkte voedingsmiddelen kunnen toegevoegde nitraten bevatten. Het kan ook worden gevonden in drinkwater. Vermijd of beperk voedsel zoals:
  – verwerkt vlees (worst, spek, salami, pepperoni), selderij, sla, bieten, spinazie, peterselie, prei, andijvie, kool, venkel
  dille, knolraap, wortelen, komkommer, pompoen
  Gluten
  Bij sommige mensen kunnen gluten de schildklier beschadigen door ontstekingen te veroorzaken. Zelfs als je geen glutenallergie of -intolerantie hebt, zou het nuttig  kunnen zijn om gluten te beperken. Controleer voedseletiketten op gluten-houdende ingrediënten zoals: tarwe, gerst, biergist, mout, rogge, 

  Soja

  Ik heb net ergens gelezen dat gefermenteerde soja wel (met mate) gegeten kan worden, dat ten eerste. Ten tweede: vermijd soja verder. (Dus geen soja melk, toetjes of iets dergelijks – dat is afgeleid van het afval/restproduct van soja) Waarom: Voedingsmiddelen op basis van sojabonen bevatten isoflavonen, ook bekend als fyto-oestrogenen. De consumptie van deze isoflavonen, waaronder de verbindingen zoals genisteïne en coumesterol, kan de productie van antilichamen tegen de schildklier stimuleren. De ziekte van Graves treedt op wanneer het lichaam antilichamen produceert die bekend staan als schildklierstimulerend immunoglobuline (TSI), dat de werking nabootst van schildklierstimulerend hormoon geproduceerd door de hypofyse. De aanwezigheid van TSI stimuleert de schildklier om meer schildklierhormoon te produceren. Bovendien remmen de isoflavonen in sojaproducten het vermogen van het enzym thyroperoxidase (TPO) om het jodium te extraheren dat nodig is om schildklierhormonen te produceren. Hoewel vaak geassocieerd met hypothyreoïdie, kan TPO remming leiden tot struma, een ontsteking van de schildklier, zoals beschreven door onderzoek gepubliceerd door Diamanti-Kandarakis en medewerkers in de Endocriene Society’s “Endorcrine Reviews”. Door bij te dragen aan struma’s kunnen sojaproducten de symptomen van de ziekte van Graves verergeren.

  Koffie / geraffineerde suikers / cola

  Wees voorzichtig, geraffineerde suiker en cafeïne werken stimulerend en kunnen de symptomen van hyperthyreoïdie verergeren. Cola heeft hierbij ook nog een kleurstof die niet goed is voor Graves-patiënten.

  Kokos

  Alles van kokos moet worden vermeden – het enige wat gebruikt kan worden van kokos is kokosolie.