In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Waarschuwing voor Radioactief jodium!

  Studie van het National Cancer Institute: onderzoek naar verhoogde kans op overlijden door kanker door vaak gebruikte behandeling (RAJ) voor hyperthyreodie.

  Nieuwe onderzoeksresultaten tonen een verband aan tussen de dosis van een gemeenschappelijke behandeling voor hyperthyreoïdie en het risico op overlijden door vaste kankers.

  De resultaten van een studie bij patiënten die een behandeling met radioactief jodium (RAI) voor hyperthyreoïdie hebben ondergaan, tonen een verband aan tussen de behandelingsdosis en het langetermijnrisico op overlijden door solide kankers, waaronder borstkanker. De studie, geleid door onderzoekers van het National Cancer Institute (NCI), onderdeel van de National Institutes of Health, werd op 1 juli 2019 gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

  “We identificeerden een duidelijke dosis-responsrelatie tussen deze veelgebruikte behandeling en het risico op overlijden op lange termijn door solide kanker, met inbegrip van borstkanker, in de grootste cohortstudie tot op heden van patiënten die behandeld werden voor hyperthyreoïdie,” zei Cari Kitahara, Ph.D., van NCI’s Division of Cancer Epidemiology and Genetics, de hoofdauteur van de studie. “We schatten dat voor elke 1.000 behandelde patiënten die momenteel een standaarddosering gebruiken, ongeveer 20 tot 30 extra sterfgevallen als gevolg van de bestralingsblootstelling aan vaste kanker zouden optreden.

  RAI, dat sinds de jaren veertig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten veel gebruikt wordt voor de behandeling van hyperthyreoïdie, is een van de drie veelgebruikte behandelingen voor hyperthyreoïdie. De andere twee zijn anti-thyroïde geneesmiddelen, die in populariteit zijn gestegen, en chirurgische behandeling, die het minst vaak wordt gebruikt.

  De nieuwe bevindingen zijn afkomstig van een lange-termijn follow-up studie van een grote groep mensen met hyperthyreoïdie (voornamelijk de ziekte van Graves) die tussen 1946 en 1964 bestraald werden, de Cooperative Thyrotoxicosis Therapy Follow-Up Study. In de nieuwe analyse – die bijna 19.000 mensen uit het oorspronkelijke cohort omvatte, die allemaal RAI hadden gekregen en die geen van allen RAI hadden gekregen en geen van allen kanker had gehad bij het begin van de studie – gebruikten de onderzoekers een nieuwe, uitgebreide methode om de stralingsdoses voor elk orgaan of weefsel te schatten. Het grootste deel van de straling wordt geabsorbeerd door de schildklier, maar andere organen zoals de borst en de maag worden ook blootgesteld tijdens de behandeling. (Inclusief de darmen, eierstokken, baarmoeder, prostaat, blaas, hersenen, alvleesklier, nieren, lever, maag, long, mondslijmvlies, beenmerg, slokdarm)

  De onderzoekers constateerden een positief dosis-responsrelatie tussen de door een orgaan geabsorbeerde dosis en de sterfte aan kanker op die plaats. De relatie was statistisch significant voor vrouwelijke borstkanker, waarvoor elke 100 milligray (mGy) van de dosis leidde tot een 12% verhoogd relatief risico op borstkankersterfte, en voor alle andere vaste tumoren samen, waarvoor het relatieve risico op sterfte werd verhoogd met 5% per elke 100 mGy.

  Op basis van deze bevindingen schatten de onderzoekers dat voor elke 1.000 patiënten van 40 jaar met hyperthyreoïdie die werden behandeld met de stralingsdoses die kenmerkend zijn voor de huidige behandeling, een levenslange overmaat van 19 tot 32 sterfgevallen door vaste kanker zou kunnen worden verwacht.

  Volgens de onderzoekers, in de Verenigde Staten, heeft ongeveer 1,2% van de bevolking hyperthyreoïdie, en vrouwen hebben veel meer kans om de aandoening te ontwikkelen dan mannen. Daarom zijn de bevindingen voor borstkankersterfte bijzonder relevant voor de grote populatie van vrouwen die behandeld worden voor hyperthyreoïdie, zei Dr. Kitahara.

  “We vonden de verhoogde risico’s op overlijden door vaste kanker in het algemeen en door borstkanker in het bijzonder bescheiden, maar RAI is nog steeds een veel gebruikte behandeling voor hyperthyreoïdie,” zei ze. “Het is belangrijk voor patiënten en hun artsen om de risico’s en voordelen van elke beschikbare behandelingsoptie te bespreken. De resultaten van onze studie kunnen bijdragen aan deze discussies.”.

  De onderzoekers schreven dat aanvullend onderzoek nodig is om de risico-batenverhouding van bestraling in vergelijking met andere beschikbare behandelingsopties voor hyperthyreoïdie uitvoeriger te beoordelen. Bovendien, omdat de soorten anti-thyroïde geneesmiddelen toegediend aan patiënten in de oorspronkelijke cohort verschilden van die welke recenter werden voorgeschreven, schreven de onderzoekers dat er meer studies nodig zijn om de gezondheidseffecten op lange termijn van de huidige anti-thyroïde geneesmiddelen te evalueren, ook in vergelijking met RAI-behandeling.

  Hieronder  links naar de artikelen die (ook) gebruikt werden in het onderzoek.

  https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.22635

  https://academic.oup.com/jcem/article/92/6/2190/2597666

  https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2737319