In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Hoe wordt de ziekte vastgesteld?

  Als je klachten hebt die doen denken aan een te snel werkende schildklier kan er onderzoek worden gedaan. Er wordt bloed geprikt en er kan een echo van de schildklier of een scintigrafie met jodium of technetium (onderzoek dat het werkende weefsel van de schildklier laat zien) worden gemaakt.

  Uit een bloedvat in je arm wordt bloed afgenomen om te kijken hoeveel vrij T4, T3 en TSH erin zit. Bij de ziekte van Graves is vrij T4 te hoog en TSH laag. De auto-antistoffen TSI (In Nederland wordt meestal de afkorting TSH As rec gebruikt) zijn duidelijk verhoogd en de antistoffen tegen TPO normaal of verhoogd.

  Met een echo van de hals kun je goed zien hoe de opbouw en de grootte van de schildklier is.

  Echter: je kunt dus ook een scintigrafie krijgen of een uptake  

  Scintigrafie

  Bij een scintigrafieonderzoek krijg je een kleine hoeveelheid radioactief gelabeld jodium (I-123) of technetium in je bloed via een infuus. Het jodium of technetium wordt opgenomen door de schildkliercellen die het ook opslaan. Dit kun je zien op de computer omdat er op meerdere momenten foto’s (een scintigram) worden gemaakt. Op de foto’s kun je zien hoe goed of slecht de schildklier het gelabelde jodium of technetium opneemt. Bij de ziekte van Graves is de opname in de hele schildklier bijvoorbeeld verhoogd. Bij een knobbel, zoals een toxisch adenoom, is de opname plaatselijk verhoogd, de knobbel neemt veel op, de rest van de schildklier niet.

  Effect radioactieve stof

  Er wordt maar heel weinig radioactieve stof gebruikt, het heeft geen effect op je lichaam. Je plast de radioactieve stof vanzelf weer uit. Goed je handen wassen na het plassen is dan extra belangrijk. De medewerker van de nucleaire afdeling kan je er uitgebreid over voorlichten. Doel: het zichtbaar maken van de hoeveelheid werkend schildklierweefsel; te veel of te weinig.

  In principe is een scintigrarie m.i.onnodig – je hebt hetzlefde resultaat met een echo en boedonderzoek. Komt in het bloedonderzoek (met antistoffen!) naar voren dat er ook antistoffen van andere ziektes zijn, dan zou eventueel een scintigrafie kunnen. Vanwege de jodium intake ben ik niet zo zeker van het feit dat een scintigrafie nodig is.