In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Haaruitval bij schildklieraandoeningen

  Door Elaine Moore op 4/25/2011

  Studies tonen aan dat haarfollikels zeer gevoelig zijn voor schildklierhormoonspiegels. Dit komt omdat de haarfollikelcellen van het haar receptoren hebben voor schildklierhormoon, in het bijzonder voor triiodothyronine (T3). In studies waarbij deze receptoren worden blootgesteld aan overmatige T3 wordt de haargroei  gestimuleerd.

  Haarverlies bij een derde patiënten

  Meer dan 30 procent van de mensen met hypothyreoïdie meldt diffuus haarverlies of haaruitval, dat is een verscheidenheid van telogene effluvium. Met vervangend hormoon, wordt de haargroei bevorderd, maar niet altijd in zijn vroegere mate.

  Anekdotische, maar niet wetenschappelijke, rapporten suggereren dat kliervervangingshormoon zoals Armour beter is in het stimuleren van haargroei dan synthetische vormen van levothyroine.

  Mensen met hyperthyreoïdie kunnen ook last hebben van haaruitval. Dit suggereert dat het hebben van minder dan optimale niveaus van schildklierhormoon de normale groeicyclus van haar verstoort. Buiten dit optimale bereik, kunnen haarfollikels uitschakelen en in een uitgebreide telogene rusttoestand komen. Hier treedt normaal haarverlies op, maar de nieuwe haargroei wordt gestopt.

  Overmaat aan haargroei

  Soms melden mensen met hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie dat ze hypertrichose hebben – een overmaat aan haargroei. Dit kan worden verwacht bij mensen met lichte hyperthyreoïdie, waar een bescheiden toename van de schildklierhormonen de haarfollikels kan stimuleren tot een verhoogde groei, maar niet zo hoog zijn dat ze giftig zijn voor de cellen. Maar waarom sommige mensen met een gebrek aan schildklierhormoonproductie ook hypertrichose zouden moeten ervaren, is niet duidelijk.

  Tekorten aan voedingsstoffen

  Zowel hypothyreoïdie als hyperthyreoïdie kunnen ook leiden tot malabsorptie, wat leidt tot tekorten aan voedingsstoffen die haaruitval veroorzaken. Tekorten aan omega-3-oliën, biotine, vitamine E (gemengde tocoferolen) en vitamine B beïnvloeden allemaal de haargroei en de textuur van het haar.