In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  De connectie van de schildklier met geboortecontrole

  door Jolene Brighten (

  https://hypothyroidmom.com/what-doctors-dont-say-about-the-birth-control-and-thyroid-connection/#more-16412

  Wereldwijd gebruiken 100 miljoen mensen de een of andere vorm van anticonceptie… zonder te weten hoe het eigenlijk werkt en welke schade het hun lichaam kan toebrengen. Ik heb het over de pil, de pleister, de ring, het spiraaltje, de depo-injectie, het implantaat, enz. Vrouwen krijgen anticonceptie om hun symptomen onder controle te houden zonder dat besproken wordt wat het nu met hun lichaam doet en wat het in de toekomst met hun lichaam kan doen.

  Weet u dat de meeste vrouwen op een bepaald moment in hun leven de pil voorgeschreven hebben gekregen door hun arts? Artsen bieden de pil vaak aan als antwoord op veel voorkomende klachten, zoals acne, zware menstruatie, PMS symptomen of onregelmatige menstruatie. En ja, de pil kan voor sommige vrouwen helpen bij al die symptomen, maar deze aanpak pakt zeker niet de onderliggende oorzaak aan, waaronder in veel gevallen schildklieraandoeningen.

  Wat de meeste artsen niet met vrouwen delen, is dat de anticonceptiepil zijn eigen bijwerkingen heeft. Sommige daarvan zijn onomkeerbaar.

  Het verband tussen anticonceptie en schildklier

  Het verband tussen anticonceptie en schildklier bestaat echt! En veel vrouwen hebben  gevraagd of de anticonceptiepil de gezondheid van de schildklier kan saboteren. Het gemeenschappelijke verhaal, is dat bij de meesten  hun  (schildklier)problemen begonnen toen ze zich aan die dagelijkse pilconsumptie wijdden. Na onderzoek werd er ontdekt dat de pil meer doet dan zwangerschap voorkomen – het saboteert de gezondheid van je schildklier. Is de pil de oorzaak van uw schildklierproblemen?

  Tekorten aan voedingsstoffen

  Geboortebeperkingspillen putten essentiële voedingsstoffen uit die uw schildklier nodig heeft en kunnen het schildklierhormoon op meerdere niveaus verstoren. Zo zijn selenium en zink nodig om schildklierhormoon te produceren en om te zetten in zijn actieve vorm, T3. Zink is ook nodig om het schildklierhormoon en de celreceptor aan de praat te krijgen.

  Alleen al door zink uit te putten, kan de pil voorkomen dat u schildklierhormonen aanmaakt, activeert en gebruikt. Maar de pil heeft invloed op meer dan alleen je mineralen.

  Cruciale B-vitamines worden ook uitgeput door de pil. Zonder deze belangrijke vitaminen kunt u geen schildklierhormoon aanmaken… om nog maar te zwijgen over de honderden andere toepassingen ervan in het lichaam.

  Dus, samengevat waarom deze uitputting van voedingsstoffen uw schildklier beïnvloedt:

  *             Stoort de synthese van schildklierhormoon

  *             Interfereert met de conversie van T4 (inactief) naar T3 (actief)

  *             Interfereert met het gebruik van schildklierhormoon op cellulair niveau

  De pil beïnvloedt zowat elk niveau van schildklierhormoonsynthese en -gebruik. Je maakt minder aan, je zet minder om en je gebruikt minder…dit alleen al is genoeg om het gebruik van de pil af te raden als je een schildklieraandoening hebt. Maar er is meer…

  De pil verhoogt het schildklier bindend Globuline

  Naast het feit dat de pil op alle mogelijke manieren ingrijpt in uw schildklierhormoon, verhoogt de pil ook Thyroid Binding Globulin (TBG) en zoals u waarschijnlijk al kunt raden, bindt dit schildklierhormoon.

  Als schildklierhormoon eenmaal gebonden is aan TBG, is het niet meer beschikbaar voor gebruik door de cel. Dit betekent dat zelfs als u erin slaagt de uitputting van voedingsstoffen te overwinnen en voldoende schildklierhormoon aan te maken, een groot deel ervan gebonden zal zijn en dus niet beschikbaar voor uw cellen. Vergeet niet dat elke cel in uw lichaam schildklierhormoon nodig heeft.

  Naast het uitputten van de voedingsstoffen die nodig zijn om schildklierhormoon aan te maken en te gebruiken, zorgt de pil er dus ook voor dat uw lichaam het schildklierhormoon dat u wel aanmaakt, bindt.

  De pil is ontstekingsremmend

  Weet je wat ook ontstekingsremmend is? Auto-immuunziekte. En het is de nummer één oorzaak van schildklierziekte in de Verenigde Staten.

  Waarom is dit belangrijk? Nou, er zijn 3 grote redenen.

  EEN: Ontsteking ligt aan de basis van alle chronische ziekten.

  Als je al een auto-immuunziekte hebt, dan begrijp je waarschijnlijk al dat meer ontsteking slecht is. Zoals, niet uit bed kunnen komen, of bewegen, of zelfs maar denken is slecht.

  TWEE: Ontsteking zal je T4 ontnemen en het omzetten in omgekeerde T3 (RT3).

  En wanneer RT3 hoog is, ben je meer dan moe. Ik noem het het winterslaap hormoon omdat het ontworpen is om je calorieën (vet) te laten opslaan en te gaan slapen… je weet wel, een winterslaap te houden.

  DRIE: Ontsteking maakt je celwanden minder ontvankelijk voor AL JE HORMONEN.

  Dit is inclusief insuline… en we weten allemaal waar insuline resistentie toe leidt. Eigenlijk, laat me je vertellen dat het niet alleen diabetes is, maar ook neurologische problemen en hartkwalen waar je je zorgen over moet maken. Denk aan ontstekingen als vuur en de pil als benzine.

  C-Reactive Protein (CRP) is een veel voorkomende ontstekingsmarker die wordt gemeten met via een bloedtest. Met de pil ervaren vrouwen niet alleen een verhoging van de CRP (hoe lager hoe beter), maar ook van andere acute fase eiwitten, waaronder fibrinogeen en ceruloplasmine.

  Ok, dus we hebben vastgesteld dat de pil niet goed is voor de schildklier, maar welke keuze hebben we?

  Niet-hormonale alternatieven voor de pil

  Uw keuze voor een voorbehoedsmiddel moet worden gemaakt na het doen van je eigen onderzoek en het hebben van een gesprek met je arts. Dit is een individuele beslissing en als zodanig is er geen pasklaar antwoord. Praat met je arts over niet-hormonale opties en vraag naar de voor- en nadelen van deze methoden in verband met je gezondheid en behoeften.

  Voor de high-tech meiden, kijk eens naar de Daysy Vruchtbaarheidsmonitor. Eigenlijk hoef je helemaal niet high-tech te zijn. Daysy maakt het je zo gemakkelijk en heeft zoveel gegevens dat ze je kan helpen om je cyclus snel op punt te stellen. (https://www.daysy.nl/fertility-tracker-method)