In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Fabels en feiten

  Uit: The Thyroid Connection van Amy Myers

  FABEL 1: Gewichtstoename, energieverlies en een verminderde zin in seks zijn allemaal normale verschijnselen van het ouder worden, en er is gewoon niet zo veel wat u eraan kunt doen.

  FEIT: Deze symptomen wijzen vaak op een schildklierafwijking, en u kunt er behoorlijk wat aan doen.

  FABEL 2: U bent in de perimenopauze of menopauze, of u hebt net een baby gekregen. Brain fog / hersenmist, depressie, gewichtstoename, hormonale problemen, en je over het algemeen niet lekker voelen zijn normaal. En de beste behandelingen zijn anticonceptiepillen of hormoonvervangingstherapie.

  FEIT: Schildklierproblemen treden vaak op als de menopauze nadert of na de bevalling. Maar met de juiste behandeling kunt u zich scherp en optimistisch voelen en toch een gezond gewicht behouden.

  Veel symptomen die door vrouwelijke hormonen lijken te worden veroorzaakt, vinden hun oorsprong in een ongezonde schildklier. Het is waar dat de hormonale verschuivingen tijdens de zwangerschap, de bevalling en de menopauze vaak schildklierproblemen veroorzaken – hoewel het soms een defecte schildklier is die een geslachtshormonencrisis veroorzaakt. Hoe dan ook,  een patiënt die vrouwelijke hormoonproblemen heeft, dan moet ook  haar schildklier gecontroleerd worden – en bijna onvermijdelijk gaat het ene hormonale probleem samen met het andere. Dat betekent dat zowel de schildklier als de oestrogeen-progesteron problemen behandeld moeten worden; anders zal het ene systeem dat onbehandeld blijft, waarschijnlijk het andere systeem verergeren.

  FABEL 3: Dieet heeft geen invloed op uw schildklier.

  FEIT: Dat doet het wel, vooral als uw schildklierafwijking een auto-immuun component heeft.

  Denk aan het probleem van voedselgevoeligheid. Dit gebeurt wanneer je immuunsysteem besluit dat een bepaald voedingsmiddel gevaarlijk is voor je lichaam. Gluten – een groep van eiwitten gevonden in tarwe, gerst, rogge, en vele andere granen veroorzaakt vaak dit type gevoeligheid. Wanneer je immuunsysteem gluten aanziet voor een gevaarlijke indringer, mobiliseert het een aanval van killer chemicaliën elke keer dat je gluten-bevattend voedsel consumeert. Brood, pasta en gebak zijn de meest voorkomende glutenbevattende voedingsmiddelen, maar gluten worden ook gebruikt als conserveermiddel en verdikkingsmiddel, dus je kunt het vinden in een aantal bereide en verpakte voedingsmiddelen en sauzen.

  Deze heftige reactie op een gluteninvasie kan bijwerkingen hebben als een verstopte neus, hersenmist, gewrichtspijn, vermoeidheid, huiduitslag, hoofdpijn, indigestie, of een andere reactie op de pogingen van je lichaam om een vijand te bestrijden. Maar omdat de moleculaire structuur van gluten lijkt op de structuur van een schildkliercel, kan het consumeren van gluten ook een aanval op je schildklier uitlokken.

  FABEL 4: De gezondheid van uw darmen heeft geen invloed op uw schildklier.

  FEIT: De gezondheid van de darmen is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de schildklier.

  Hoewel de gezondheid van de darmen om vele redenen belangrijk is, is het absoluut van vitaal belang voor het behandelen en voorkomen van auto-immuunziekten. Immers, bijna 80 procent van uw immuunsysteem bevindt zich aan de andere kant van uw darmwand. Als je darmwand niet intact is – als gedeeltelijk verteerd voedsel en giftige stoffen er doorheen kunnen lekken – krijgt je immuunsysteem een klap.  En dit kan leiden tot een auto-immuunziekte en een aantal andere symptomen. Patiënten met auto-immuunziekten – waaronder Hashimoto en Graves – doen het onmiddellijk beter als hun darmen beginnen te genezen.

  FABEL 5: We zijn tegenwoordig allemaal gestrest en hebben slaaptekort. Dat is het probleem, niet een slechte schildklierfunctie.

  FEIT: Stress en slaapproblemen bezorgen ons zoveel problemen, deels vanwege de manier waarop ze de schildklierfunctie verstoren.

  FABEL 6: Als u zich depressief, angstig, ongemotiveerd of lusteloos voelt, is dat een depressie en niet een schildklierafwijking.

  FEIT: Een slechte schildklierfunctie veroorzaakt depressies, angsten en een gebrek aan motivatie – problemen die vaak worden opgelost of in ieder geval verbeterd door een effectieve schildklierbehandeling.

  FABEL 7: Als je je “blah” of belabberd voelt, is er vaak niets wat je eraan kunt doen.

  FEIT: Als u begrijpt hoe u de werking van uw lichaam kunt ondersteunen, kunt u bijna altijd van beroerd naar geweldig komen.

  Als je naar een conventionele dokter gaat en zegt dat je je gewoon niet goed voelt, haalt de dokter vaak zijn schouders op.

  Zoveel problemen verschijnen niet op hun radar-je lichaam presteert misschien binnen het standaard referentiebereik, maar je voelt je toch rot.