In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Het endocriene systeem : alles werkt samen

  HARROWER’S Grafiek (https://drpia.com/how-its-all-connected/)

  Deze grafiek is ontwikkeld door Henry Harrower in de jaren 1930. Dr. Henry R. Harrower was een van de eerste pioniers op het gebied van de endocrinologie in de eerste helft van de 20e eeuw. Zijn werk is de basis van veel van de hedendaagse geschriften over endocrinologie.

  Wat de grafiek laat zien is de relatie tussen elk van de endocriene organen en hoe ze zich tot en met elkaar verhouden.

  HOE WERKT HET?

  Het lichaam is als een thermostaat.  We noemen het homeostase (als alles perfect werkt met elkaar).  De Hypothalamus, die zich in de hersenen bevindt, meet voortdurend ons bloed en controleert de optimale hormoonspiegels. Dus als er te veel of te weinig van een hormoon is, zendt het een signaal uit om ofwel een beetje meer ofwel een beetje minder hormonen aan te maken en zo alles in evenwicht of homeostase te houden.

  Het systeem werkt goed totdat een van de organen in de groep niet meer functioneert zoals het hoort. Meestal, tenzij er sprake is van een primaire auto-immuunziekte, functioneert het systeem niet goed als gevolg van chronische stress.

  Of je zou op een wetenschappelijke manier kunnen zeggen dat het de fysiologische uitdrukking is van een  niet-aangepaste stressrespons.

  Je kunt ook zeggen dat je het endocriene systeem kunt bekijken alsof het werkt als spaken in een wiel. Als een van de spaken in de cirkel of het wiel te zwaar of te weinig belast zou zijn, dan zou het wiel niet goed werken… en uiteindelijk krijg je een lekke band. Het is allemaal met elkaar verbonden.

  HET EFFECT VAN CHRONISCHE STRESS REMT OF SCHAKELT DE VOLGENDE ORGANEN UIT:

  • De bijschildklier die verantwoordelijk is voor de balans van Calcium in het lichaam. Denk aan osteoporose en problemen met tanden en botten.
  • Spijsvertering: Je hoeft niet te verteren als je probeert te overleven: Denk aan maagzweren, zure reflux, voedselintoleranties, lekkende darmen, SIBO, constipatie en stemmingsproblemen.
  • De regulatie van bloedsuiker en veroorzaakt onevenwichtigheden: Hypo en Hyper Glycemie, Insuline Resistentie en Vermoeidheid, voor of na het eten
  • Voortplanting: Onvruchtbaarheid, PMS uitdagingen, PCOS, zware bloedingen, lage geslachtsdrift, vleesbomen, etc etc en zware peri-menopauzale symptomen zoals opvliegers
  • De pijnappelklier is ook geremd.  Het is zijn functie om de melatonine-balans optimaal te houden, zodat we een goede nachtrust hebben.
  • De lever is ons belangrijkste orgaan om te ontgiften. Als de lever verstoord is en niet goed werkt, leidt dit tot een opeenhoping van gifstoffen in het lichaam en de hersenen. Symptomen van leverproblemen zijn dingen als pijntjes, artritis, depressie, jeukende huid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en een gele kleur op de huid etc. De lever is ook verantwoordelijk voor het opruimen van overtollige hormonen zoals oestrogeen uit het lichaam.
  • De schildklier.  U zult merken dat de schildklier precies in het midden van de grafiek staat.  Dus het is zowel geremd en gestimuleerd.  AHA! Daarom is het zo moeilijk voor mensen met schildklierproblemen om de juiste balans te vinden, zodat ze zich goed voelen.
  • Last but not least remt chronische stress de thymusklier. De thymusklier maakt deel uit van ons immuunsysteem en speelt een belangrijke rol bij de productie en rijping van T-lymfocyten of T-cellen, een specifiek type witte bloedcel dat het lichaam beschermt tegen bepaalde bedreigingen, waaronder virussen en infecties.

  HET EFFECT VAN CHRONISCHE STRESS STIMULEERT DE VOLGENDE ORGANEN:

  • De borstklieren.  Dit ziet eruit en voelt aan als:  Pijnlijke borsten, moeite met borstvoeding, bobbelige en dichte borsten en uiteindelijk Borstkanker voor zowel mannen als vrouwen.
  • De Schildklier, waar we het hierboven over hadden, wordt zowel gestimuleerd als geremd.  Deze cyclus kan leiden tot auto-immuun schildklieraandoeningen zoals Hashimoto’s, de ziekte van Graves en kanker.
  • De hypofyse wordt beschouwd als de belangrijkste klier van het endocriene systeem. De hypothalamus in de hersenen meet het bloed op hormonen en geeft vervolgens een seintje aan de hypofyse om zo nodig hormonen af te geven aan de verschillende klieren in het endocriene systeem. Een overactieve hypofyse heeft zowel lichamelijke tekenen en symptomen als ziekteverschijnselen.  De meest opvallende zijn abnormale groeiproblemen.

  Ik wilde dit hulpmiddel en deze informatie met u delen om u te helpen een beter inzicht te krijgen in de gevolgen en ziektesymptomen die kunnen optreden als we gedurende langere tijd onder chronische stress staan, of die nu echt is of als zodanig wordt ervaren. We staan er niet altijd bij stil hoe ons lichaam op deze manier met elkaar verbonden is. 

  Als we een probleem hebben, willen we dat probleem vaak behandelen of googelen en het behandelen.  Dat is niet slecht in een alarmtoestand, maar je moet ook een beetje graven om bij de onderliggende oorzaak te komen om het onderliggende probleem te corrigeren.

  We hebben het vandaag alleen over chronische stress gehad… maar besef dat je endocriene systeem als een heel complex systeem is.