In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Lekkende darmen (leaky gut) en de relatie met auto-immune schildklierziekten

  https://www.naturalendocrinesolutions.com/articles/leaky-gut-and-the-autoimmune-thyroid-connection/

  Het lekkende darmsyndroom is een aandoening waarbij het slijmvlies van de darmen aangetast is. Normaal gesproken worden de cellen van de darm bijeengehouden door nauwe verbindingen en verhinderen ze dat grotere stoffen (eiwitten, bacteriën, enz.) passeren. Maar wanneer iemand een “lekkende darm” heeft, kunnen deze grotere moleculen nu door de darmwand heen en komen zo in de bloedbaan, waar ze niet horen. Het immuunsysteem ziet deze moleculen als lichaamsvreemd en als gevolg daarvan ontstaat er een reactie van het immuunsysteem, met ontstekingen als gevolg. Dit kan mogelijk een auto-immuunreactie uitlokken, met als gevolg een aandoening zoals de ziekte van Graves of de ziekte van Hashimoto. 

  De meeste mensen realiseren zich dit verband tussen het maagdarmkanaal en het immuunsysteem niet. En dit is nog een reden waarom het belangrijk is om een gezonde darm te hebben, want als iemand veel geraffineerd voedsel en suikers eet, of als hij vaak voedsel eet waar hij allergisch voor is, kan dit na verloop van tijd leiden tot een lekkende darm. Dit proces duurt meestal jaren en gaat vaak gepaard met spijsverteringssymptomen, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, buikpijn en andere spijsverteringssymptomen. Voedselovergevoeligheden worden ook vaak veroorzaakt door een lekkende darm, dus als iemand een intolerantie begint te ontwikkelen voor veel voedingsmiddelen die hij vroeger wel kon eten, dan is dit een mogelijk teken van een darmprobleem.

  Het is belangrijk om te begrijpen dat het feit dat je geen van deze symptomen hebt, niet betekent dat je spijsverteringsstelsel gezond is. Hoewel symptomen vaak een goede indicator zijn van een darmprobleem, hebben sommige mensen geen last van deze symptomen. Gluten is bijvoorbeeld een veelvoorkomend allergeen en er wordt niet gezegd dat iedereen gluten permanent moet vermijden, maar het zou wel kunnen dat het voor de meeste mensen een goed idee is om glutenvrij te proberen. Veel mensen die gevoelig zijn voor gluten zullen zich aanzienlijk beter voelen vanuit symptomatisch oogpunt als ze dit doen. Sommige mensen die gevoelig zijn voor gluten ervaren echter geen symptomen. Maar zelfs als dit het geval is, heeft het consumeren van gluten nog steeds een negatief effect op de gezondheid van hun maag en darmen en kan het mogelijk leiden tot een aandoening zoals het lekkende darmsyndroom.

  Andere factoren die het lekkende darm syndroom kunnen veroorzaken

  Hoewel een slecht dieet zeker kan leiden tot een lekkende darm, kunnen er ook andere factoren zijn die deze aandoening veroorzaken. Chronische stress kan de bloedstroom naar het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, en over een langere periode kan dit mogelijk leiden tot het lekkende darmsyndroom. Bovendien vermindert chronische stress de afscheiding van IgA, dat het maagdarmkanaal bekleedt, en dit kan een lekkende darm veroorzaken. Vaak is het een combinatie van een slecht dieet en chronische stress die tot deze aandoening leidt. Het innemen van antibiotica tast de integriteit van het darmslijmvlies aan, plus deze medicijnen veroorzaken meestal darmdysbiose (een verstoring van het evenwicht van de darmflora) en kunnen zo leiden tot het lekkende darm syndroom. NSAIDS (zoals ibuprofen) kunnen ook problemen met de darmen veroorzaken. Het veelvuldig gebruik van alcohol kan ook leiden tot het lekkende darmsyndroom.

  Infecties in het maagdarmkanaal kunnen ook leiden tot het lekkende darm syndroom. Een voorbeeld hiervan is een infectie met de Helicobacter Pylori. En er zijn andere soorten infecties die problemen met de darmen kunnen veroorzaken. Het hebben van parasieten kan het darmslijmvlies beschadigen, wat kan leiden tot het lekkende darm syndroom. En zelfs blootstelling aan bepaalde gifstoffen kan leiden tot een lekkende darm. Zoals je ziet, zijn er dus tal van factoren die kunnen leiden tot problemen met de darmen.

  Lekkende darm syndroom en natuurlijke behandelmethoden

  Er bestaat eigenlijk geen effectieve conventionele medische behandeling voor het lekkende darm syndroom. Ten eerste erkennen de meeste artsen niet eens dat het lekkende darmsyndroom een echte aandoening is. Dus als iemand last heeft van spijsverteringssymptomen zoals eerder is beschreven, zal zijn of haar arts ofwel medicijnen aanraden, of de persoon doorverwijzen naar een gastro-enteroloog, die de persoon waarschijnlijk een reeks verschillende spijsverteringstests zal laten ondergaan. Bij een aandoening zoals het lekkende darmsyndroom zullen deze tests waarschijnlijk negatief uitvallen, en dus zal de patiënt opnieuw vaak te horen krijgen dat er niets aan de hand is, of misschien zal hem verteld worden dat hij medicijnen moet nemen om de symptomen onder controle te houden.

  Er is dus bijna altijd een natuurlijke aanpak nodig om de darmgezondheid weer normaal te maken als je te maken hebt met het lekkende darmsyndroom. En als iemand een auto-immuun schildklieraandoening heeft zoals de ziekte van Graves of de schildklierontsteking van Hashimoto, dan zal het waarschijnlijk nodig zijn om het darmprobleem te corrigeren om de gezondheid van de schildklier weer normaal te krijgen. De reden hiervoor is dat de gezondheid van hun schildklier wordt aangetast door de auto-immuunreactie, die op zijn beurt wordt beïnvloed door het darmprobleem. Dus als het darmprobleem niet wordt gecorrigeerd, zal het immuunsysteem blijven reageren.

  Dus hoe corrigeer je een lekkende darm?

  Zoals gewoonlijk wordt aangeraden om een deskundige op het gebied van natuurlijke gezondheidszorg te raadplegen voor advies. Maar zonder twijfel begint het allemaal met iemands dieet. De persoon met het lekkende darmsyndroom zal dus goed moeten eten, waarschijnlijk zal hem verteld worden om gluten en zuivel te vermijden, evenals andere veelvoorkomende voedselallergenen. Voedingsmiddelen zoals noten, zaden, bonen en nachtschadegroenten hebben een aantal voordelen voor de gezondheid, maar ze kunnen ook een negatief effect hebben op de darmgezondheid en moeten daarom tijdens het herstelproces misschien een tijdje vermeden worden. (Zoals het AIP protocol) Stressmanagement is ook heel belangrijk. De persoon moet alcohol vermijden terwijl zijn darmen herstellen en als hij een infectie heeft die de lekkende darm veroorzaakt, dan moet dit worden aangepakt.

  Bepaalde voedingsmiddelen kunnen goed zijn voor het genezen van de darmen. Zo kan het eten van bottenbouillon en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool en kimchi helpen om de darmen te helen. Er wordt vaak L-glutamine aangeraden om de darmen te helpen herstellen, maar andere voedingsstoffen en kruiden die kunnen helpen zijn zink, vitamine A, aloë vera en gladde iep.

  Hoe kun je vaststellen of “lekkende darmen” het probleem zijn?

  Het kan soms een uitdaging zijn om vast te stellen of iemand lekkende darmen heeft. Naast het kijken naar de symptomen van de persoon, zijn er een paar testen die kunnen helpen bepalen of iemand deze aandoening heeft. De klassieke manier om dit vast te stellen is door middel van een urinetest, waarbij iemand een oplossing drinkt die bestaat uit mannitol en lactulose, en als er hoge concentraties lactulose worden gevonden in het urinemonster, dan zou dit bevestigen dat de persoon een lekkende darm heeft. Ik (Eric Osanksy, red) kijk graag naar het totale speeksel IgA, ook bekend als secretorisch IgA, omdat ik al eerder zei dat dit het maagdarmkanaal bekleedt en als dit verlaagd is, kan dit erop wijzen dat iemand een lekkende darm heeft. Het bedrijf Cyrex Labs heeft een bloedtest die de “Intestinal Antigenic Permeability Screen” heet, een test om verhoogde darmpermeabiliteit op te sporen. (Let wel, dit is in de Verenigde Staten, red)  Dit is misschien wel de meest nauwkeurige testmethode om te zien of iemand een lekkende darm heeft. Het kan ook bepalen of iemand een darmdysbiose heeft door de antilichamen te meten die geassocieerd worden met lipopolysacchariden, die afkomstig zijn van gramnegatieve bacteriën

  Hopelijk begrijp je nu beter hoe een aandoening zoals het lekkende darmsyndroom kan leiden tot een auto-immuun schildklieraandoening. Wanneer iemand een lekkende darm heeft, veroorzaakt dit een reactie van het immuunsysteem, die ofwel direct een aandoening zoals de ziekte van Graves of Hashimoto’s kan veroorzaken, of een dergelijke aandoening kan verergeren. Daarom moet iedereen met een auto-immuun schildklieraandoening en een lekkende darm dit laten corrigeren om zijn gezondheid te herstellen. En hoewel je zelf veel kunt doen door goed te eten en je stress te beheersen, omdat er ook andere factoren een rol kunnen spelen, is het meestal het beste om advies te vragen aan een natuurgeneeskundige.