Ziekte van Graves/Basedow
Home » Pretibiaal myxoedeem

Pretibiaal myxoedeem

Myxoedeem = Vochtophoping in de huid.

Myxoedeem werd vroeger gebruikt als synoniem voor (ernstige) hypothyreoïdie. We zien de volgende verschijnselen:

·         Pafferig gezicht

·         Gelige huid

·         Koude huid

·         Wallen onder de ogen

·         Dikke oogleden

·         Wasachtige non-pitting zwelling van de huid

Pretibiaal myxoedeem

Een huidaandoening waarbij de huid (pre-tibiaal = voor de scheenbeen) paarsbruin verkleurd, verdikt maar week, jeukt en soms pijnlijk is. Er is ook sprake van 'non-pitting' oedeem; dit is vochtophoping waarbij geen putten kunnen worden gedrukt in de vochthoudende huid. 1)

Het verloop van pretibiaal myxoedeem is onvoorspelbaar. Het wordt gezien bij hyperthyreoïdiepatiënten, vaak in combinatie met oogklachten (oogziekte van Graves). De behandeling van de hyperthyreoïdie geeft over het algemeen ook verbetering van de myxoedeemklachten. Het kan ook voorkomen dat het myxoedeem pas verschijnt na de genezing van een thyreotoxicose (hyper storm). De enige effectieve behandeling bestaat uit het gebruik van corticosteroïdenzalf, gedurende langere tijd. 2)

De exacte oorzaak is niet bekend. Er wordt gezien dat in de lederhuid verdikking optreedt door afzetting en ophoping van eiwit-afvalstoffen in het weefsel. Het wordt meestal als eerste zichtbaar op de scheenbeen, maar kan uitbreiden naar het hele onderbeen en voeten.