In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Schildklieraandoening en uw halswervel, C7

  februari 5, 2021 door Dana Trentini

  Wist je dat schildklierziekte in verband kan staan met je halswervelkolom, je C7 wervel in het bijzonder?

  Ondanks dat dit artikel op een website voor hypothyreoïdie staat, is het wel belangrijk om het even goed te lezen, vooral als je last hebt van je nek. Er zijn meerdere mensen die last hebben van een struma, die soms zo groot is dat je last krijgt met slikken of ademhalen. Zo’n struma werkt ook de andere kant op, naar je nekwervel (C7).

  Schildklier en uw halswervelkolom

  Beschadiging of scheefstand van die wervel C7 kan komen door allerlei aandoeningen, waaronder hernia, uitpuilende schijf, scoliose, spondylose, uitgedroogde schijven, degeneratieve schijfziekte, botsporen, ruggenmergontsteking, stijve gewrichtsbanden, ruggenmergletsel, nekverstuiking, whiplash, breuk, nekartritis, osteoporose, halswervelkolomfusieoperatie, dislocatie.

  In 2014 publiceerde het Journal of Craniovertebral Junction & Spine een casusverslag van een 21-jarig meisje dat in het ziekenhuis was opgenomen vanwege chronische nekpijn die 6 maanden aanhield. Ze presenteerde zich met klinische kenmerken van hyperthyreoïdie, waaronder tachycardie, angst, en slechte mentale functie. Tests toonden een tuberculose-infectie van de wervelkolom aan, de zogenaamde wervelkolom van Koch, die haar cervicale wervelkolom had aangetast, vooral ter hoogte van C7. Na een operatie waarbij C7 werd verwijderd, kreeg dit jonge meisje een schildklierstorm, een ernstige en mogelijk levensbedreigende complicatie van hyperthyreoïdie.[1]

  En dit onderwerp heeft betrekking op alle vormen van schildklieraandoeningen. Op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Rheumatology in 2014 kwamen duizenden reumatologen bijeen om de laatste vorderingen in het onderzoek te bespreken. Een van de gepresenteerde studies was getiteld “Autoimmune Thyroid Disease Is Associated with a Higher Frequency of Spinal Degenerative Disc Disease.”[2]

  De C7 wervel aan de basis van de nek is zeer gevoelig voor degeneratie, trauma, disfunctie van de tussenwervelschijven en scheefstand, omdat deze wervel de voornaamste belasting van het gewicht van het hoofd en de nek draagt. Ga met je hand langs de achterkant van je nek, voel je je C7? Het is degene die aanvoelt als een knobbelige knobbel die uitsteekt aan de basis van de nek. Heb je ooit vreselijke nekpijn gehad en zelfs pijn precies daar bij die knobbel?

  De halswervelkolom (nekregio) bestaat uit 7 wervels, C1 tot C7, en C7 is de laatste (de 7e). Het is degene die aan de basis van je nek zit.

  Zenuwen, schildklier en andere lichaamsdelen

  De zenuwen die in verbinding staan met de schildklier kunnen langs de ruggengraat in kaart worden gebracht, specifiek naar, u raadt het al, C7. Een verkeerde stand van C7 kan de zenuwen naar de schildklier beknellen. Kijk nog eens naar dat plaatje hierboven en denk er even over na. C7 ligt aan de basis van de achterkant van de nek en je schildklier ligt aan de basis van de voorkant van de nek. Komt aardig in de buurt, toch?

  In 2015 publiceerde het Journal of the American Osteopathic Association een case report van een 29-jarige vrouw die naar de spoedeisende hulp werd gebracht voor een psychose veroorzaakt door hypothyreoïdie, of myxoedeemgekte. Ze had een 3-jarige geschiedenis van chronische pijn sinds een waterski-ongeluk gevolgd door cervicale wervelkolom fusies van de C4-C5 en C6-C7. De hypothyreoïdie van de patiënte werd verondersteld te worden veroorzaakt door een somatoviscerale reflex dysfunctie gerelateerd aan verstoring van de zenuwen in de regio van haar cervicale wervelkolom. Op de eerste hulp toonde beeldvorming van de halswervelkolom van de patiënte aan dat haar vorige ruggegraatsfusieoperaties waren mislukt. Toen de mislukte fusies chirurgisch werden gecorrigeerd, verdween de hypothyreoïdie van de patiënte. Twee jaar na de succesvolle refusies van haar cervicale wervelkolom was de vrouw pijnvrij, had ze geen pijnstillers meer nodig en hoefde ze haar schildklier niet meer te behandelen.[3]

  Scheefstand van je C7 wervel, en eigenlijk al je wervels, kunnen symptomen geven in totaal verschillende delen van je lichaam. Er zijn namelijk netwerken van zenuwvezels die van uw nekgebied naar andere delen van uw lichaam lopen waarvan u niet zou verwachten dat ze verbonden zijn. Hier is een voorbeeld. De zenuwen van de plexus brachialis gaan naar het schouderbladgebied (je weet wel, de pijn in je schouderbladen!) en naar je armen, onderarmen en handen. Het is niet verwonderlijk als je bedenkt dat het carpaal tunnel syndroom een van de klassieke symptomen van hypothyreoïdie is. Symptomen van carpaal tunnel syndroom zijn onder meer een tintelend gevoel, gevoelloosheid en soms pijn in de polsen en handen. Andere veel voorkomende schildkliersymptomen met betrekking tot de armen en handen zijn bursitis van de schouder en elleboog, tendinitis, tenniselleboog, golferselleboog, tenosynovitis van De Quervain, frozen shoulder, trigger finger, rotator cuff letsel, en perifere neuropathie.

  In 2019 werd in het tijdschrift BMC Musculoskeletal Disorders een casestudie gepubliceerd over een 50-jarige man die zich presenteerde met toenemende cervicale (nek)pijn en gevoelloosheid die uitstraalde naar zijn linkerarm en vingers en die niet verlicht kon worden door medicijnen. Een MRI-scan toonde spondylose van de middelste en onderste halswervelkolom, een verzakte tussenwervelschijf bij C7/T1, evenals een struma.[4]

  Het is logisch dat beschadiging of scheefstand van de C7 wervel, van welke aard dan ook, invloed zou hebben op de schildklier, maar het omgekeerde ook. Gezien het veel voorkomen van struma en schildklierknobbels bij schildklierpatiënten, en ook van vergroting van de schildklier door ontsteking, zeg bij Hashimoto’s thyroiditis, zou het logisch zijn dat elke vergroting of uitstulping van de schildklier fysiek kan drukken tegen die C7 wervel en kan leiden tot scheefstand of zelfs schade door hun loutere nabijheid, toch?

  Afgeklemde bloedvaten & schildklier

  De halswervelkolom is verweven met niet alleen zenuwen maar ook bloedvaten. Een verstoring van C7 kan zowel de zenuwen als de bloedvaten afknellen, waaronder de bloedvaten naar de schildklier.

  Om goed te kunnen functioneren, heeft uw schildklier een goede bloedstroom nodig om zuurstofrijk bloed via slagaders naar de schildklier te transporteren en de afvalstoffen via aders van de schildklier af te voeren. Als die bloedcirculatie van en naar de schildklier wordt verstoord, bijvoorbeeld doordat de bloedvaten worden afgekneld door een scheefstand van uw C7-wervel, kan dat gevolgen hebben voor de werking van de schildklier.

  Als u goed naar het bovenstaande diagram kijkt, zult u ook de halsslagaders zien, die zich op korte afstand van het hart van de aorta (de grootste slagader in het lichaam) vertakken. Ze strekken zich uit naar boven door de nek en vervoeren zuurstofrijk bloed naar het hoofd, inclusief uw kostbare hersenen.

  Schildklierpatiënten klagen over allerlei hoofd en hersen gerelateerde symptomen, alles van hersenmist, concentratieproblemen, geheugen problemen, hoofdpijn, duizeligheid, mentale gezondheidsproblemen, haaruitval, en ook oog en oor problemen. Gezien de mogelijkheid van een onderbroken bloedtoevoer naar de schildklier, maar ook naar het hoofdgebied als gevolg van een verstoring van de halswervelkolom, is het handig om je je af te vragen als je  met symptomen kampt die gerelateerd zijn aan het hoofdgebied:

  • Heb je last van duizeligheid, wazig zicht, of suizende oren als je je hoofd van links naar rechts draait?
  • Worden de problemen minder als je gaat liggen?
  • Verergeren uw symptomen wanneer uw nek in een bepaalde positie ligt?

  Het antwoord is natuurlijk vaker wel dan niet – JA.

  Literatuur:

  [1] Huzurbazar, S., et al. Thyroid storm following anterior cervical spine surgery for Koch’s spine. J Craniovertebr Junction Spine. 2014 Jan-Mar; 5(1):52-54.

  [2] Cohen, H., et al. Autoimmune Thyroid Disease is Associated with a Higher Frequency of Spinal Degenerative Disc Disease. 2014 ACR/ARHP Annual Meeting. Session Title: Osteoarthritis – Clinical Aspects: Therapeutics. Session Type: Abstract Sessions. Abstract Number: 2252.

  [3] Berkowitz, M.R. Resolution of Hypothyroidism After Correction of Somatovisceral Reflex Dysfunction By Refusing of the Cervical Spine. J Am Osteopath Assoc. 2015;115(1):46-49.

  [4] Themistoklis, K.M., et al. Anterior Cervical Discectomy and Fusion combined with thyroid gland surgery, a tailored case and literature review. BMC Musculoskelet Disord 20629 (2019).