In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Selenium en paranoten

  Paranoten en selenium, hoeveel per dag en wanneer zijn ze niet goed voor je

  Omschrijving

  Selenium (seleen) is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.

  Vormen van selenium

  In dierlijke en plantaardige producten komt selenium voor in de vormen selenomethionine, selenocysteine, seleniet of selenaat. Selenomethionine en selenocysteine komt het meeste voor in de voeding en neemt het lichaam beter op dan seleniet of selenaat.

  Opname van selenium

  Gemiddeld neem je zo’n 70% van de selenium dat in je voeding zit, op in je lichaam.

  Gezondheidseffecten

  Selenium werkt als antioxidant. Het beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging en maakt zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig. Selenium zorgt ook voor een goede werking van de schildklier.

  Selenium blijkt volgens diverse onderzoeken een beschermende werking te hebben tegen het ontstaan van auto-immuun schildklieraandoeningen, schildklier anti-stoffen te verlagen en de klachten bij de oogziekte van Graves te verbeteren.

  Waar zit selenium in?

  Selenium zit in veel voedingsmiddelen. Vooral in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten) zit veel selenium. Ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid selenium die we binnenkrijgen.

   In plantaardige bronnen, zoals brood en andere graanproducten en groente, hangt de hoeveelheid af van het seleniumgehalte in de bodem. Aan bijna al het veevoer wordt selenium toegevoegd. Daardoor zit het ook in vlees.

  Paranoten zijn een goede bron van selenium, 100 gram levert al bijna 3500% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid! Selenium is een krachtige antioxidant die veroudering tegen gaat en de vorming van vrije radicalen voorkomt. Maar ook teveel van iets goeds kan schadelijk zijn: met zes paranoten ga je al richting de maximaal aanbevolen hoeveelheid selenium per dag en bij 100 gram paranoten op één dag kun je een seleniumvergiftiging krijgen, dit kan leiden tot maagpijn, broze of witte nagels, haaruitval, jeuk, huiduitslag en zelfs geïrriteerdheid of vermoeidheid.

  Het advies luidt dan meestal ook om 3 – 5 paranoten per dag te eten, omdat je ook uit andere bronnen selenium binnenkrijgt.

  Aanvaardbare bovengrens

  Omdat een te hoge inname van selenium negatieve gezondheidseffecten heeft, heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor selenium.

  Leeftijdaanvaardbare
  dosis selenium in
  microgrammen/dag
  1 – 3 60
  4 – 6 90
  7 -10 130
  11-14 200
  15 – 17 250
  18 jaar e.o. 300