In dit artikel...

  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  voedsel- (en andere) gevoeligheden

  Sommige voedingsmiddelen werken rechtstreeks in op de schildklier, waardoor deze minder goed het jodium kan opnemen dat nodig is om goed te functioneren. Dat is onder meer bij soja en de goitrogene groenten (kruisbloemigen)

  • Soja

  Voedingsmiddelen op basis van sojabonen bevatten isoflavonen, ook bekend als fyto-oestrogenen. De consumptie van deze isoflavonen, die verbindingen als genisteïne en coumesterol omvatten, kan de productie stimuleren van antilichamen die tegen de schildklier werken. De ziekte van Graves treedt op wanneer het lichaam antilichamen produceert die bekend staan als thyroïd-stimulerend immunoglobuline (TSI), dat de werking nabootst van het thyroïd-stimulerend hormoon dat door de hypofyse wordt geproduceerd. De aanwezigheid van TSI stimuleert de schildklier om verhoogde niveaus van schildklierhormoon te produceren. Bovendien remmen de isoflavonen in sojavoedingsmiddelen het vermogen van het enzym thyroperoxidase (TPO) om het jodium te extraheren dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Hoewel dit vaak in verband wordt gebracht met hypothyreoïdie, kan remming van TPO ook leiden tot struma, een ontsteking van de schildklier, zoals wordt beschreven in onderzoek dat door Diamanti-Kandarakis en medewerkers is gepubliceerd in “Endocrine Reviews” van de Endocrine Society. Door bij te dragen aan struma, kunnen sojavoedingsmiddelen de symptomen van de ziekte van Graves dus verergeren.

  • Kruisbloemige groente

  De klasse van groenten die bekend staan als koolsoorten bevatten een verbinding die goitrogenen wordt genoemd. Tot de koolsoorten, ook wel kruisbloemigen genoemd, behoren broccoli, spruitjes, kool, bloemkool, snijbiet, boerenkool, koolrabi, mosterd, koolraap, rapen, bokchoy, Chinese kool, rucola, paardenradijs, radijs, wasabi en waterkers. Goitrogenen kunnen de opname van jodium belemmeren, dat de schildklier nodig heeft om schildklierhormonen te produceren. Het consumeren van grote hoeveelheden koolsoorten kan daarom leiden tot hypothyreoïdie, een daling van het schildklierhormoon. Omdat de ziekte van Graves een verhoging van de schildklierhormoonproductie veroorzaakt, lijkt het eten van deze groenten de ziekte te helpen. Interferentie met de opname van jodium resulteert echter in struma, waardoor de schildklier meer bloed gaat filteren om te proberen meer jodium binnen te krijgen, wat leidt tot de productie van meer schildklierhormoon. Mensen met de ziekte van Graves moeten daarom vermijden om veel van deze groenten te eten.

  Allergenen

  Omdat de ziekte van Graves een auto-immuunziekte is, moet het eten van voedingsmiddelen die een allergische reactie uitlokken, worden vermeden. Veel voorkomende allergieveroorzakers zijn graanproducten, zuivelproducten en noten en zaden. Zelfs milde reacties op een voedselallergeen kunnen de productie van antistoffen verhogen, waarvan sommige specifiek tegen de schildklier kunnen zijn.

  De eerste categorie hier zal anafylactische voedselallergieën zijn. Pinda’s, schaaldieren, bessen, dit zijn enkele van de grootste triggers voor mensen met anafylactische voedselallergieën.

  Als je dit soort reacties al hebt gehad, moet je ze nu meer dan ooit vermijden.

  Zoals al is besproken, kan bepaald voedsel immuunreacties en de vorming van antistoffen veroorzaken. De schildklier is gerelateerd aan de stofwisseling en is daarom gevoelig voor veranderingen in het lichaam. Verhoogde ontsteking door de productie van ontstekingsbevorderende witte bloedcellen kan schildklier auto-antilichamen aanwakkeren die de schildklier aanvallen.

  Er is een verschil tussen een voedselgevoeligheid (IgG-reactie), een voedselallergie (IgE-reactie) en coeliakie wat betreft wat er in het immuunsysteem gebeurt. Het eindresultaat kan echter hetzelfde zijn – schildklierbeschadiging. Bovendien is er een verband gevonden tussen auto-immuun schildklieraandoeningen, zoals Graves en Hashimoto, en het ontstaan van coeliakie. Het lijkt erop dat wanneer het immuunsysteem geprogrammeerd is voor een “auto-immuunreactie”, dit niet beperkt blijft tot het oorspronkelijke orgaan, klier of weefsel waar het begon. Dus als de auto-immuunziekte is ontstaan in het spijsverteringsstelsel, kan deze vervolgens ook de schildklier aantasten, of vice versa.

  Wanneer je de ziekte van Graves hebt, heb je veel meer histamines in je lichaam. Dit betekent dat elke reactie die je hebt ernstig wordt versterkt – en dit kan super problematisch zijn/worden als je een allergische reactie hebt.

  De andere gedachte is dat als je dit soort overgevoeligheids reacties op voeding nooit eerder hebt gehad, je ze met de ziekte van Graves zou kunnen ontwikkelen.

  Zeewier

  Zeewier is bijzonder rijk aan jodium, meer dan andere voedingsmiddelen. Hoewel het gehalte sterk varieert, kan een portie zeewier meer dan 4.500 microgram jodium bevatten. De meeste voedingsmiddelen bevatten minder dan 1.000 microgram jodium per dag. De aanbevolen inname voor volwassenen is 150 microgram per dag.  Het wordt aanbevolen om als Graves-patient niet meer dan 50 mcg jodium te nuttigen. Het eten van te veel jodium in de voeding kan ervoor zorgen dat je schildklier te veel hormoon produceert, aldus de National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service. Dit kan uw toestand verergeren als u hyperthyreoïdie hebt. Door teveel jodium worden namelijk ook meer antistoffen aangemaakt.

  Caffeine

  Wanneer je de ziekte van Graves hebt, is je lichaam  “al een paar potten koffie aan het drinken” op zijn eigen, dus het is het beste dat je vermijdt om nog meer in je systeem te brengen. Cafeïne kan de symptomen van de ziekte van Graves versterken, in het bijzonder de hartkloppingen, de nervositeit, tremoren, angst en slaapstoornissen. 

  In principe kan je lichaam de cafeïne die je nu in je lichaam stopt niet aan, en het raakt je eigenlijk harder. Het is dus een goed idee om helemaal de caffeine te vermijden, ook al verdroeg je ze vroeger wel. Dit geldt ook voor: koffie (zelfs decaf), thee (behalve kruidenthee), chocolade en alle “plantaardige” energieproducten. Dit zijn allemaal stimulerende middelen voor een lichaam dat al overprikkeld is, dus het is het beste om ze te vermijden.

  Als u geen koffie meer drinkt, zult u merken dat uw symptomen met de helft, of zelfs met tweederde afnemen – en dat is behoorlijk veel. De symptomen worden niet veroorzaakt door de koffie, maar de cafeïne beïnvloedt je lichaam als nooit tevoren.

  Suiker

  Het belangrijkste hier zijn de bewerkte versies van suiker. Dit betekent niet dat je alle koolhydraten wilt schrappen, maar je wilt de geraffineerde suiker vermijden die je een bakker ziet gebruiken.

  Suiker kan problemen veroorzaken met de bloedsuikerspiegel en kan ervoor zorgen dat je cortisolspiegel onregelmatig wordt. Dit is vooral belangrijk voor de ziekte van Graves, omdat het tremoren betreft, evenals de oogziekte van Graves.

  Suiker kan ook paniekaanvallen verergeren, en het kan meer dan 30 – 60 minuten duren voordat het zichtbaar wordt – dus het is misschien niet zo duidelijk dat je symptomen direct verband houden met de suiker die je eerder hebt gegeten.

  Reactieve voedingsmiddelen, cafeïnehoudende producten en suikers – allemaal dingen om voor op te passen, en allemaal belangrijk als we het hebben over de voedingsmiddelen die je absoluut moet vermijden als je de ziekte van Graves hebt. Vermijd deze voedingsmiddelen, en begin je vandaag nog beter te voelen.

  De schildklier is een zeer actieve klier die zeer gevoelig is voor zowel interne als externe factoren

  Een van de gevaarlijkste externe oorzaken van schildklierbeschadiging is straling. Blootstelling aan straling kan van veel verschillende bronnen komen, waaronder medische of tandheelkundige röntgenstralen (daarom dragen we loden barrières (schildklierkraag) als we een röntgenfoto laten maken).  Een andere belangrijke bron van straling is een bijproduct van de productie van kernenergie. Toen Japan in maart 2011 werd getroffen door een tsunami die de kerncentrale van Fukoshima beschadigde, werd de westkust van de Verenigde Staten gealarmeerd voor blootstelling aan straling die over de Stille Oceaan dreef. Vanwege deze mogelijke blootstelling aan straling lopen alle baby’s die in de zes maanden na de Japanse tsunami zijn geboren, een levenslang risico op een verhoogde schildklieraandoening.

  Andere bekende oorzaken van schildklieraandoeningen zijn virussen en bacteriële infecties, milieu-toxines (naast straling), zware metalen en toxines. Genetica speelt ook een rol bij wie de symptomen van schildklieraandoeningen ervaart. Het komt vaak voor dat meerdere generaties van één familie schildklieraandoeningen hebben.

  Mensen met schildklier- en auto-immuunziekten hebben ook de neiging om meer symptomen te hebben bij omgevingsallergenen zoals planten- en bomenpollen en grassen.

  Dit is uit verschillende websites over voedsel overgevoeligheden bij Graves:

  https://www.apathtonaturalhealth.com/blog/food-sensitivities-the-thyroid-graves-and-hashimotos

  https://healthfully.com/foods-to-avoid-if-you-have-graves-disease-6388294.html

  https://www.endocrineweb.com/conditions/graves-disease/how-eat-well-when-you-have-graves-disease